Aaltio-Groupin pääblogievankelista (PBE Scandinavia) lähetettiin Ruotsiin katsomaan miten toimii loistava skanditalous! Ja löytyihin sieltä joitakin aatoksia… kas tässä, nauttikaa:

Avdelning 4 - Göteborg

Avdelning 4 – Göteborg

Mitä kehittämiskohteita suomalaisesta kulttuurista kumpuavissa asenteissa on, kun toimitaan kv busineksessa:

  • liiallinen rehellisyys – joka vielä koetaan vahvuudeksi vaikka sillä ampuu itseään jalkaan
  • rehellisyys ja luotettavuus on eri asia – voit olla luotettava vaikka et liian rehellinen
  • vaikeaa pitää olla – mitään hyvää ei voi saada ilman kärsimystä ja sotaa

Esimerkki: pomon pomo ehdottaa ideaa, jonka varmuudella tiedät ei-toimivaksi. Kerrot pomollesi heti, että idea on niin huono, että sitä ei kannata edes yrittää. Vielä pahempi, kerrot sen pomon pomolle suoraan. Käytettävissäsi on todella tieto, että idea ei toimi omalla vastuualueellasi, koska sinulla on siitä paras tieto. Olet siis oikeassa.

-> on silti väärin paukauttaa tämä tieto suoraan pomon ja pomon pomon silmille. Tämä on tyhmää rehellisyyttä, josta tyypillisesti Suomalaisessa maabrändiviitekehyksessä ollaan ylpeitä.

-> oikea toimintamalli on se, että ensin sanot idean olevan hyvän ja mielenkiintoisen. Et ole tyhmän rehellinen. Olet edelleen luotettava, teet mitä pomo haluaa, tutkit ideaa viikon pari tai kuukauden. Tai vielä parempi, et tee juuri mitään, mutta annat pomoille aikaa itse tajuta, että ideaa ei kannata toteuttaa. Parin kuukauden päästä pomo on itse keskustelujenne kautta tajunnut että ideaa ei kannata toteuttaa.

Lopputulos: kaikki ovat tyytyväisiä. Sanoit pomolle, että idea on hyvä, sitä tutkittiin hieman minimiresurssilla. Teet nätin raportin ideasta, jossa todetaan että idea ei oikeasti toimi, vaikka se onkin todella hyvä idea. Pomon ideat usein ovat hyviä! Lopulta ideaa ei toteutettu, olit rehellinen mutta, et tyhmän rehellinen. Olit luotettava ja hyvä toimija yrityksessä, henkilö joka noudattaa prosesseja ja firman arvoja ja osaa käyttäytyä.

Tässä vielä muutamia lauseita joita voit harjoitella peilin edessä iltaisin:

(eipä aikaakaan niin olet scandinavian johtokunnassa!)

“Nää hinnat on vähän haastavia, mutta katotaan mitä tässä voidaan tehdä”, hymyile samalla!

“Jaa, meidän markkinoilla nämä on vähän haastavat, mutta me tutkitaan, ehkä löytyy joku ratkaisu”, vapauta kurkunpäätä ja oikaise puvun kaulus.

“Nyt tää ei vielä onnistunut, mutta katotaan muutaman kuukauden päästä, jos tää menis vielä johonkin” ja heität idean romukoppaan etkä tee sille mitään. Muista silittää paita aamuisin ja hei, lyhyet hiuksen sivuilta ja pitkät päältä ei oo vielä koskaan ainakaan hidastanut kenenkään uraohjusta 🙂