Tässä asiaa tosielämässä tutkiessani olen huomannut sen, että on useampi tilanne, jossa ihmisellä ei ole varaa lähteä yrittäjäksi.

Määritelmiä

Peruspoltto per kk eli PPKK = 2500 €/kk, tämä tarkoittaa paljonko fyrkkaa palaa joka kuu, siihen että voit asua lämmitetyssä asumuksessa pääkaupunkiseudulla ja syödä ruokaa sekä tässä oletettu jo vähän luksusta päälle, eli sisältää vanhakoppasen escortin huollot ja mökkireissujen bensat. Kerran kuussa myös voit ottaa yhden oluen.

A) Onko sinun pakko tienata?

Jos sinun on pakko maksaa itse omista tuloistasi asumisesi ja muut kulut, niin silloin voit lähteä yrittäjäksi vain, jos sinulla on tililläsi myyntiajan ja asiakkaan maksuajan ylittävä määrä rahaa (plus firman kulut tältä ajalta + investoinnit). Kevyt ja nopea laskelma: myyntiaika 24 kk x PPKK + 2kk maksuaika x PPKK= 65 000€. Eli jos sulla on seitkyttonnia tilillä, ni sitten sulla on varaa lähteä yrittäjäksi. Tässä siis huomioitu vain omat kulut, ei lainkaan yrityksen kiinteitä tai muita kuluja. Laske siis satadonaa. Suosittelen että dokaat ne fyrkat ja unohdat koko homman. Pääset helpommalla. Myöskin voit keksiä alan, jossa on nopeampi myyntiaika! Silloin tappiota yritystoiminnasta alkaa tulla nopeammin!

B) Onko sinulla varaa olla tienaamatta?

Jos saat nyt tuloja jostakin, niin onko sinulla varaa siihen, että et saisi nykyisiä tulojasi joka kuukausi? Jos PPKK onkin sinulla jo vaikkapa 8 donaa kuussa, niinko onko sinulla varaa siihen, että et tienaisia tätä summaa joka kuu? eli mikä on taloutesi kulurakenne? Jos asuntolaina on ylikellotettu ja audiin pitää saada uudet kumit joka suvi, ni laskelma muuttuu merkittävästi. Hyväksyykö lähipiirisi sen, että tipahdat elintasokilvasta ja alat downshiftaan yrittäjänä? Yrittäjien keskiansio on alle 3 donaa kuussa. Todennäköisesti lennät pihalle sekä perheestäsi että kaveriporukastasi jos alat yrittäjäksi. Sinnittele konsernissa! Hae sitä yliaktuaarin paikkaa tai ala kansanedustajaksi!

Nopea laskelma: 8 kk myyntiaika (tässä pitää tehdä jo ihmeitä että näin nopeesti tulis kauppaa) * 5000 PPKK + 3kk maksuaika* 5000PPKK = 55000€ jos on tililläsi, ni sitten voit alkaa yrittäjäksi. Parempi ku ostat kesäautoksi Porschen ja unohdat koko jutun. Paitsi sen Porschen.

Näissä nopeissa laskelmissa ei ole huomioitu mitään firman kuluja, vain oman taloutesi kulut. Ja oletus on, että myyntiajan jälkeen firman alkaisi tuottaa omat palkkarahasi. Mitään investointeja ei ole huomioitu.

Milloin taas on varaa lähteä yrittäjäksi?

C) Kitkuta vähemmällä

Jos saat PPKK arvoa alemmas, mahdollisuutesi yrittäjyyteen kasvaa. Muuta kimppakämppään, vaihda auto toyotaan, osta vaatteet alesta kauden jälkeen. Tälläisellä kikkailulla voit päästä kiinni tappiota tekevään kivirekeen eli omaan yritykseen.

D) Keksi nerokasta

Keksit jotain mistä markkina on valmis maksamaan. Ja jossa on nopea myyntiaika sekä nopea maksuaika. Ja jossa raha virtaa ja rullaa sutjakasti. Kerro mullekin jos keksit! Tietyissä busineksissa tulee myyntiajan päälle vielä toimitusketjun viemä aika. Eli kontti kiinasta ja ensin tuotteen valmistus.

Myös lainsäädännöllä kilpailurajoitetut alat on hyviä, lääkärihommat, apteekit, lakijutut, niissä on fyrkkaa. Myydä pitää silti niissäkin. Perustetaan lääkärilakiapteekkikeskusappi yhdessä!

E) Ei, et saa

Luulitko että saat isoa palkkaa, jos keksit nerokkaan startupin? Unohda se, tsekkaa mitä Tekes sallii maksimi palkaksi projekteissa. Ja eihän ne sijoittajat sulle niitä fyrkkoja anna, ne haluaa tuottoa! Eli sun palkkaraha pitää tulla asiakkailta, ei sijoittajilta. Palaa takaisin myyntiajan käsitteeseen. Jos et perusta nakkikiskaa, ni myyntiaika on tod näk pari vuotta.

F) ohituskaista

Osta pörssistä fiskarssin osakkeita, pääset heti omistajaksi. 20€/kpl, satasella viis. Hyppäät 4-6 sukupolvea arvoketjussa ylöspäin välittömästi.

G) Oliks mulla muka rahaa ku aloin yrittäjäksi?

No ei, olikin aika kurjaa. Ansiosidonnainen mahdollistaa köyhän ihmisen yrittäjyyden. Sillä pystyy ylittämään myyntiajan. Ongelma on vaan siinä, että karanneen konserniorjan myyntiponnistelut käynnistyy vasta kun rahat loppuu. 🙂

Miten isoon putiikkiin voin päästä kiinni?

Haluat omistajaksi ja yrittäjäksi, hyvä homma. Lainarahalla voit päästä isoonkiin putiikkiin kiinni, jos saat sen lainan. Huomaankin nyt puhuvani tässä sen kaltaisesta yrittäjyydestä, jossa lähdetään nollista luomaan jotakin, mitä ei ole vielä olemassa. Kuin pyhä jeesuslapsi konsanaan, pyrimme muuttamaan pari sammakonmätiä ahvenaksi, jolla on kidukset. Siinä lohifileen käristyessä metsästysmajan parilassa on mukava tarkistaa spotifyn päivän kurssi ja muistella Chalmerssin opiskeluaikoja, ah silloin kun kaikki oli vielä alussa.

Siitä viis. Haluatko osakkaaksi vaikka sellaiseen pikkunarikkaan kuin Jukola7? Laskelma menee näin: firman arvo (ihan itse sen tässä juuri keksin) on 1 x liikevaihto eli  210 000€. Jos haluat 10% siitä, niin se tekee 21 000€. Sen voi maksaa joko työaikana tai riihikuivana. Jos työaikana, niin arvostamme työtä 3500€/kk eli 6kk duunia.

Jos haluat isoon putkaan omistajaksi, ni Fiskarssia tolla sais 1050 osaketta. Ne maksaa enemmän osinkoakin.