Linkedin näytti, että olisin ollu jo viis vuotta Jukola7 hommissa. Meil on kolmas täys tilikausi tulossa valmiiksi, niin pari vuotta tais mennä firman alkuvalmisteluissa. Käyn aina välillä läpi, että miten on mennyt ja mitä oon oppinut. Lue ja nauti!

Melkoisen mielenkiintoinen liveroolipeli

Mentorini Risto Väätänen sanoi kerran:

“Ei sen väliä onko itkua vai naurua, kunhan tunne on aito.”

No se pätee tälläsen pikkuputkan perustamiseen ku nenä päähän. ****tana mitä touhua, hyvässä ja pahassa.

Tekstin lopussa on linkki Ylen ohjelmaan, jossa sain vahvistuksen ilmiölle, jonka olin etäisesti tunnistanut.

Suostuin oppilaaksi

Yrittäjäksi alkaessani tuntui siltä, että jouduin taas kerran nollaamaan statukseni ja suostumaan oppilaaksi. Ja näinhän se olikin. Jouduin nöyrtymään (asia jota vihaan yli kaiken) ja hyväksymään sen, että vaikka omasta mielestäni olen kuinka nerokas tahansa, niin yrittäjänä olen oppilas, aloittelija, nöösi. Eli aloitin taas kerran alusta, kuten olin tehnyt ennenkin. Hyväksyin nollatulot, oman kikyni ja aktiivimallini. Hyväksyin sen, että en osaa (vielä) tätä hommaa ja sosiaalinen statukseni tipahtaa (hetkeksi?) oppilaaksi ja aloittelijaksi, joka haparoi uudella tiellä. Jouduin myös luopumaan omistusasunnostani ja vuokraamaan sen pois, koska tuloni eivät enää mahdollistaneet omassa asunnossa asumista. Muutin kimppakämppään koska pk-seudun asunnot ovat niin kalliitta, että niissä voinee asua vain liittojen johto ja valtion virkahenkilöt.

StatusKonsernihenkilö eli muurahainenYrittäjä
asuminenomistusasunto - tolkun immeinen!kimppakämppä - eikös häppee!
tulotkeskitulo - ei kuitenkaan liittopomoopiskelijan tulot ja alle - ei mitään tukia
Tulevaisuushorisonttitässä ei voi mitenkään voittaa - kitkuta hautaan saakkaehkä tässä vois joskus tienata saman ku konsernissa aikonaan - oi aikoja noita mitkä kultaisina siintää - kahvia ja pullaa riitti!
autoauto pitää ihmisellä olla!joko se joutu sen autonkin myymään, voi sentään

Eli yrittäjyys on loistava tapa madaltaa tulojasi ja nostaa stressitasoja sekä lisätä työmäärää ja vastuuta! Eli liki kaikilla elämänalueilla tulee enemmän turpiin kuin pikkukonsernikökkijänä! Todennäköisesti myös vaimo jättää ja lähtee naapurin pikkuvirkamiehen Audin matkaan tai kolmannen sukupuolisen kanssa Karibialle!

Vastuu

Yrittäjyys oli varmaan ainut tapa lopulta opettaa laajaa vastuunottoa minulle. Toki olen aiemminkin ollut todennäköisesti pikemminkin ylivastuullinen kuin alivastuullinen. Mutta nyt mentiin vielä askel ylemmäksi. Aiemmin pystyin lähinnä vänkyttämään kerran vuodessa pomolle, että olen niin nerokas jamppa että tarvitsen lisää liksaa. Nyt jos on aamulla nerokas olo, niin siitä vaan puhelin käteen ja soittelemaan myyntisoittoja! Universumi vastaa niinkuin sinne soittaa!

Yrittäjyydessä ei auta minkäänlajin idealistinen viisastelu siitä, miten yhteiskunnan asiast pitäisi järjestää ja miten asioiden tulisi olla oikeudenmukaisesti ja kivasti kaikille. Ainut mikä auttaa on liikevaihto, myynti ja kassavirta. Jos et saa kauppaa aikaseksi, niin olet sillan alla. Ja mitään tukia ei yhteiskunta sinulle tarjoa, koska kerran ilmoittauduit vihollisen puolelle, eli siksi tahoksi joka lopulta maksaa koko yhteiskunnan pyörittämisen. #ristiriita #paradoxi Ihan sama miten asioiden pitäisi olla, ne on just niinku ne on ja oma tontti johon voi vaikuttaa on lopulta aika pieni.

Yrittäjyys parantaa skandinaavisia hyvinvointivaltioita kurittavasta valtavasta viisastelutaakasta! Monilla on mielipide siitä miten asioiden pitäisi olla, varsinkin asioista, joihin ei millään keinolla varmasti voi itse vaikuttaa. Niistä on turvallista olla mielipiteitä, ikinä et jää kiinni siitä mitä teit, kun et tehnyt mitään. Ja omassa yrityksessä on niin paljon ongelmia, että ei kerta kaikkiaan kerkee eikä jaksa jeesustella muiden asioista.

Idealismi ei tuo ruokaa pöytään ja merenrantakämppää kuin poliitikoille ja liittopomoille.

Yrittäjyys opettaa vastuuta rankalla kädellä. Se tekee hyvää ihmiselle, mutta prosessi on rankka. Ja se on ihan hyvä asia

 TyöntekijäYrittäjä
työtehtävätxx
projektin johtovoi ollax
viestintä useaan suuntaanx
laillinen vastuu oystäx
vastuu sopimuksistax
vastuu verottajalle ja muulle yhteiskunnallex
myyntivastuux
liiketoimintavastuux
vastuu brändistävähänsuuri
vastuu laadustaxx
kaikki muu paskakaikki
kirjanpitovastuux

Mitä opin vuonna 2017 yrittäjänä – kolmas tilikausi

Jännää on se, että myyminen ei enää ollut suurin ongelma. Tuli muita ongelmia. Tein kuvan siitä miten viime vuosi meni.

IMG_5229_Vuosi2017 Skissi

Koska keikka tulee

Aikonaan selvis, että meidän myyntiaika on noin kaksi vuotta. Eli pari vuotta kun soittelen, niin sitten tulee keikka. Joku urpo vois luulla, että se keikka tulee sillon kun on kaikki selvää ja hyvä rauha tehdä sitä hommaa. ***tut.

Keikka tulee silloin, kun osa asioista on ihan pielessä. Ja sitten se keikka on syytä hoitaa silloin, kun sitä on kerran jo kaksi (2! niin ****tana) vuotta myyty ja koko firman perustamiseenkin on mennyt jo neljä vuotta elämästä.

Varaudu näihin jos alat yrittäjäksi (tämä on dilemma, ei näihin voi varautua)

  • keikka tulee silloin, kun toinen perustajaosakas onkin päättänyt vaihtaa toiseen startuppiin töihin
  • joku lähiomaisesi on kuollut tai jokin muu suuri perheeseen tai ihmissuhteisiin liittyvä kriisi on päällä, auto-onnettomuus, sairaus tms…
  • ehkä myös joudut samalla muuttamaan toisiin toimitiloihin syistä, jotka eivät riipu sinusta tai firmastasi
  • ongelmia on myös henkilöstön, terveyden tai kavereiden kanssa tai jonkun sidosryhmän tai kumppaniyrityksen kanssa
  • atk hommat eivät toimi, eli se estää sinua keskittymästä itse työhön

Kolmannen vuoden uusia murheita

Alussa ehkä teit hommia vain itseksesi ja johdit vain itseäsi. Kun hommaa oli, sitä oli kiva tehdä ja samalla voi vaikka mutustaa pullaa ja juoda kahvia. Vaan mitäs käy kun firma kasvaa? Nyt työrauhasi on usein mennyttä. Jos sinulla on siinä jo viisi henkilöä paimennettavana, niin oma aikasi alkaa mennä jo pääosin sen koko shown pyörittämiseen. Voit sanoa hyvästit keskittymiselle ja työrauhalle. Kyselijää ja säätäjää pyörii nurkissa. Keskeytykset ovat jatkuvia ja se aiheuttaa lisää virheitä ja rahan menetystä.

Kassa

Kassan riittävyys on jatkuva riesa. Palkat pitää maksaa kaksi viikkoa kuun lopusta tai pahimmillaan kaksi viikkoa ennen kuun loppua. Laskut ulos lähtee vasta kuun lopussa. Tästä seuraa 3-7 viikon rahoitusvaje, joka siis kasvaa vain jos firma kasvaa. Se rahoitusvaje siis kasvaa siinäkin tilanteessa, että kaikki menee ihan hyvin ja putkeen! Eli jos kasvatat firmaa, niin kassavaje kasvaa joka kuukausi lisää! Kassavaje lopettaa kasvamisen vain silloin, jos lopetat firman kasvattamisen hetkeksi! dilemma! No, mitäs synnyit persaukiseksi, oma vika! Tai oikeastaan sukusi vika, joka ei ajoissa tajunnut hankkiutua ay-liikkeen johtoon nauttimaan kovasta palkasta ja muista eduista. #fyrkfinns #hejasverige #asuisiteirassa

Kirjanpito

Kirjanpito on ollut koko ajan yksi heikoin lenkki, joka on ollut iso yllätys. En tiedä miksi. Itse olen aloittava yrittäjä ja toimitusjohtaja, eli moni asia on minulle uusi, vaikka sen olisin luennolla kuullut. Tarvitsisin siis tukea ja apua. Minulla on KAKSI korkeakoulututkintoa, mutta silti yrittäjänä minulla on vasta eka kandi kasassa. Olen siis nyt aloittamassa Yrittäjä Maisterin ekaa vuotta. Kaks vuotta, niin sitten olen valmis MA Yrittäjä 🙂

Kirjanpitoa on hoitanut ******lainen, ja siellä jengi vaihtuu tiuhaan, palkanlaskija on vaihtunut 3-5 kertaa. Ja pallo tippuu aina. Kesällä palkanlaskenta unohti laskea tyellit ja Varman kirje tipautti kerralla viiden kuukauden tyellit maksuun. Selvä se, että se kosauttaa pikkuputiikin muutenkin kuralla olevan kassan nurin. Ja joustava komponentti on tietenkin toimarin oma palkka. Kerro jos tiedät luotettavaa kirjanpitäjää, halutaan vaihtaa.

Netvisoria voin taas kehua, se toimii ja nyt on myös ostoreskontra päällä. Sillä voi seurata kassaa. On myös pirun vaikea tietää, tekeekö firma voittoa  vai ei. Raha katoaa johonkin.

Kassavirta ja kassa on ihan eri asia ku kirjanpito. Tili voi olla tyhjä vaikka kirjanpito näyttää että rahaa on. Tämä johtuu maksuajoista kaiketi, pirustako minä tiedän.

Teimme voittoa 20 000€, missä rahat ovat?

Aikonaan luulin, että jos firma tekee voittoa, ni ne rahat olis jossain oikeesti. Niinkun että, jos firma teki voittoa 10 000€ ni omistaja voisi vaikka ihan oikeasti ottaa ne fyrkat sieltä tililtä ja katsella niitä, että onpa soma pinkka väyrysiä.

***kat.

Ei niitä rahoja ole missään. Jos putiikin liikevaihto on vaikka se 230 000€ niinku meillä, ni tuo parikytdonaa katoaa ku pieru saharaan. Perustila on se, että kassa ei riitä. Meil oli kassan alin -22000€, jouduin lainaan omistani ku limitti meni yli. Hetkellisesti kassassa on joskus jopa plussaa, mutta suurimman ajan se on miinuksella. Eli tuo 20 donaa ei näy missään, sitä ei oo missään, mutta verot siitä pitää maksaa. Eli 20 donaa voittoa tarkottaa sitä, että sun kassa on verojen verran lisää miinuksella. Et nää niitä rahoja. Sen sijaan uutta velkaa tulee kybädona lisää, ku joudut ostaan uuden lisenssin mallinnukseen. Eli oot verot plus solikkalisenssi lisää miinuksella. Revi siitä huumoria sitten. Kandee hakeutua konserniin töihin tai alkaa opettajaksi. Ei sentään, meillä on parempi sisäilma, ainoita etuja tässä hommassa! Ei oo homeessa toi putiikki! Toimitilat on varmaan yks asia, mikä toimii parhaiten meidän firmassa 🙂 Sen lisäksi meillä on  sähköpöytää ja muuta. Sähköpöytä on muuten yks paras juttu yrittäjyydessä, jos haluaa sellasen niin ei tartte kysyä keltään urpolta saako sen ostaa. Senkus ostaa vaan jos on rahaa.

Olis syytä tehdä voittoa, koska tää on niin perseestä välillä pyörittää tätä putiikkia. Joku palkkio tästä pitäs saada.

Ei tehtykään voittoa ku 4donaa, kirjanpito tuli taas kuukauden pari myöhässä

****tana. Ei me mitään voittoa tehty. Kirjanpidossa oli taas ongelmia, tuo loka-marraskuu, sieltä puuttui 16 tonnia laskuja!!! jeesus! eli tehtiin vaan se 4 donaa voittoa. ja siitä tonni meni linkedinille, jossa oli yks klikkaus mennyt väärin ja meidän työpaikkailmotus vei sen tonnin. Eli varo sitä linkedin jobs juttua, yks keskeytys ja kun olet poistamassa sitä työpaikkailmotusta, niin se jääkin päälle ja pölliin sun fyrkat!

Tunnistettavia hahmoja

Kun hyppäsin (tai minut kyllä ihan ohjattiin ulos 🙂 ) konsernista ulos niin olen alkanut nähdä tiettyjä sanontoja ja hahmoja uudessa valossa.

On varaa valittaa. Tämä tarkoittaa henkilöä, jolla ihan oikeasti on niin paljon fyrkkaa tilillä että sillä on oikeasti rahaa valittaa. Eli henkilö, jonka asiat on niin hyvin, että sillä on aikaa ja ennen kaikkea energiaa valittaa. Jos asiat on oikeasti huonosti, ei jaksa valittaa. Kaikki energia pitää sillin laittaa paremman tulevaisuuden kuvitteluun ja luomiseen.

En ihan uskaltanut. Hahmo, joka alitajuisesti tajuaa että sillä olisi ollut rahkeita enempään. Hahmo ei kuitenkaan koskaan uskaltanut hypätä kohti tuntematonta ja ottaa sitä ratkaisevaa askelmaa ja alkaa toteuttaa todellista kutsumustaan tai unelmaansa. Hahmo kärsii pitkissä käytävissä ja palavereissa ja alkaa suhtautua ympäristöönsä kyynisellä sarkasmilla ja hänellä on melkoisesti energiaa puhua asioista, joihin hän ei voi vaikuttaa ja siitä miten niiden pitäisi olla. Tragedia on siinä, että hahmo alitajuisesti ymmärtää, että hän olisi voinut tavoitella kohti kirkautta, mutta arjen turvallisuus esti sen ja nyt hän mädäntyy hengiltä tylsässä arjessa, joka ei hyödynnä hänen täyttä potentiaaliaan. Elämä jää kupilliseksi jäähtynyttä teetä ilman hunajaa, se on turvallista ja se on surullista se!

Soveltuva Sarasvuo

Olen kuunnellut Sarasvuon läppää julkisen sektorin palvelusta eli YLE Areenasta. Jos sinulla on oma putiikki, niin nämä tarinat osuu ku nenä päähän. Ehkä muutenkin kandee kuunnella.

https://areena.yle.fi/1-3802946

Nää on hyviä jaksoja, koska näistä saa vahvistuksen monelle ilmiölle, jotka olen tunnistanut itse jo etäisesti. Tuo alussa mainitsemani oppilaaksi suostuminen oli ihan loistava osuma. Aavistelin että jotain tälläistä se on, mutta tuosta kuunnelmasta sain vahvistuksen asialla, että näin se ihan oikeasti on!

Onko tämä yrittäjyys hauskaa?

No itse asiassa, aika hauskaa. Elämän tarkoitus on välttää tylsistyminen, ni siihen tämä toimii. Homma pitää kiireisenä ja on riittävän vaikeeta. Eli se on mielekästä toimintaa. Mutta selkeesti pitää varoa stressitasoja, tää voi viedä hengen. Teen jo nyt joogaa, meditaatiota, Headspacee ja käyn metsälenkillä, ja silti alko ottaa pumpusta ennen joulua. Eli kandee varoa.

Alla kuva toimiari-omistaja-työntekijän ristipaineista.

Ristipaineet

 

Loppukaneetti: jos hieman useampi löytäisi oman voimansa ja uskaltautuisi yrittäjäksi, ei Suomen kansantaloudella olisi mitää hätää. Harmi miten moni kökkii perusduunissa sen sijaan että alkaisi vetämään omaa putiikkiaan ja tekisi intohimolla jotakin, missä on hyvä.

Yrityksen omistaminen, kasvattaminen ja johtaminen on mulle ehdottomasti oikea juttu. Se on riittävän iso haaste, jotta en tylsisty.

Elämän tarkoitus ei ole välttää kipua, vaan elää oma mittansa täyteen.